Г-н Араужо, моля споделете с читателите на списание АДИС накои от най-запомнящите се впечатления от България досега? 

Пристигнах в София миналия февруари, така че съм в страната вече 8-9 месеца. Беше средата на зимата. 
Ще ви разкажа първите си впечатления, досега никога не бях посещавал София. За пръв път идвам тук след като бях шест години заместник-посланик в Париж, Франция. Бях номиниран за длъжността временно управляващ посолството на Бразилия в София. Първото нещо, което ме впечатли, беше вашето ново летище, построено, мисля, по европейски проект. Летищата са много важни, защото те според мен са порталът за всеки град, всяка столица. Когато човек се озове на хубаво летище, той влиза в града с приятно впечателние. Софийското летище е точно такова. Разбира се, ще спомена шосето, свързващо летището с центъра на града, то също е впечатляващо. 

Освен това бразилската резиденция е разположена в много атрактивен за мен жилищен район на София, който аз много харесвам – ние сме в центъра на града, на много тихо и безопасно място, с малки магазинчета, кафенета, ресторанти и удобни пазари. Всичко това е много практично. Обичам да ходя пеша до местата за пазаруване и много се радвам, че мога да го правя в квартала, в който живея. Оценявам високо привилегията да живея близо до храм-паметника Александър Невски, Софийската опера (голям почитател съм на оперното изкуство и ходя на опера поне венъж седмично или на всеки две седмици). Така от резиденцията мога да ходя пеша до операта или зала „България“, за да слушам класическа музика. 

Много ми харесва да живея и работя в този микрорайон. Резиденцията е точно срещу посолството. Това също е много удобно и практично, защото трябва само да прекося улицата. Няма нужда да използвам автомобил и да попадам в улични задръствания, които са истински проблем за градар подобно на всеки един голям град в Европа. 
За нас – Бразилско посолство, е истинско удоволствие и в същото време практично, да работим с АДИС, защото винаги когато се появи проблем в резиденцията или в посолството, ние се обръщаме към нашия брокер г-жа Елка Панкова или друг служител от дружеството. Вие винаги проявявате готовност да помогнете и да отговорите на нашите нужди и изисквания. От пристигането ми до днес, запазвам изцяло позитивни чувства по отношение на работата с вашата компания и моето мнение е, че нещата нямаше да са такива, ако това бяха частни имоти. Г-жа Панкова винаги е позитивно настроена, отзивчива и стремяща се да намери най-доброто решение. За мен, като глава на Бразилско посолство в България, е истински бонус да работя с АДИС

Аз не говоря български, тъй като за пръв път съм тук. Сега обаче взимам уроци по български език два пъти в семицата. Макар да не говоря езика ви, имам много сърдечни и приятелски взаимоотношения с вашите сънародници. Българите са много открити, топли и непринудени хора. В някои отношения доста приличат на бразилците и има много неща, които ни свързват. За мен е много лесно да живея тук и да осъществявам контакти на всички нива. Например на улица „Оборище“, има малка хлебарница, в която според мен изпичат възможно най-хубавия хляб и аз съм редовен клиент. Наблизо има и други хубави магазини, от които си купувам мед, плодове и зеленчуци. 

Вие имате всичко – климатът е добър, храната е вкусна, хората са приветливи, българските длъжностни лица винаги проявяват внимание и много силен интерес към моята родина. Аз съм много благодарен за това, защото улеснява живота ми като глава на Бразилското посолство. 

Успяхте ли да разгледате България и има ли място или дестинация, която особено харесвате?

                                                  

Много харесвам Пловдив, заради Античния театър и Стария град с калдаръмените улици. Бил съм два пъти и във Велико Търново, този град също много ме привлича. Има и друг аспект, който превръща Велико Търново във важно средище – университетът в града има добър факултет по лингвистика, в който се преподава и португалски език. Тази година се срещнах с група български студенти, които изучават езика с голямо старание. Освен това в Софийския университет разполагате с факултет за езиково обучение, където се преподават португалски, испански и други чужди езици. Бях много изненадан от интерса, който предизвиква португалският език и бразилската култура. Това е наистина забележително. Искам да подкрепя и подпомогна тези хора. Бразилското посолство е един от потенциалните работодатели за тях и когато при нас се отвори ново работно място, ние търсим да назначим студенти с португалски език – било на постоянна работа или като преводачи на граждански договор. Една от нашите служителки – Диляна, работеща като преводач, е възпитаник на великотърновския унивесристет, с португалски. Искам да спомена, че през последните десет години публикуваме двуезично произведение от бразилски автор, на български и португалски език. Работим със софийския университет върху преводи на български език. Тази година, например, отпечатваме книга от популярния бразилски автор и съвременен драматург Нелсон Родригес. Той разсъждава върху вечните и общочовешки теми: живот, любов, жертвоготовност и т.н. В момента търсим българска театрална трупа, която да реализира негова пиеса в България. 

Другата инициатива по отношение на тези два важни университета, в които се изучава португалски език, е да постигнем споразумение за образование с българското Министерство на образованието. Защо го правим? Когато се срещнах със студентите от Великотърновския университет, стана ясно, че те много искат да прекарат две години в Бразилия, в рамките на програма за обмен на студенти, за да могат да подобрят езиковото си ниво, както и познанията си върху бразилската култура. За да постигнем тази задача, е нужно двустранно споразумение между нашите правителства. Едно от нещата, които се опитваме да подобрим, е именно този взаимен обмен на студенти и преподаватели. Надявам се преговорите да приключат успешно до края на настоящата или началото на следващата година. 

Г-н Араужо, коя страна от характера Ви помогна най-много за Вашата дългогодишна кариера на дипломат? 

Преди много години когато избрах дипломатическата кариера, бях убеден, че това поприще ще е истински подходящо за мен. Преди всичко аз обичам да пътувам, да се срещам с нови хора и различни култури, да изучавам чужди езици и т.н. За да бъдеш добър дипломат, трябва да имаш подобно призвание. Тогава бях един от най-младите дипломати. Дипломацията беше голямото ми желание след звършването на специалност Икономика в университета. Впоследствие учих в дипломатическия институ в Бразилия, в продължение на 2 години, след което започнах моята дипломатическа кариера. Това е доста дълъг период и от позицията на времето мога да заявя, че съм щастлив с избора на попрището си. Понякога не е лесно за семейството на посланика, защото работата е свързана с много пътуване. Особено трудно е за децата, тъй като при всяка промяна на дестинацията те трябва да изоставят приятели, училище и познати. Моите деца обаче вече са пораснали и те не живеят в София с мен, а в Париж, където учат в университет. Опитвам се да ходя в Париж поне един път месечно или те идват тук за празниците. Обикновено когато сменяш местоработата си на всеки три или четири години, винаги започваш на новото място от нулата – нова държава, нови хора, нов език… Най-трудно е за семействата ни. Моето пребиваване в това посолството е лесно, поради изключително лоялните и отдадени на работата си служители в него. Някои от тях работят тук повече от 30-35 години.

                                       

Мислите ли, че отношенията между България и Бразилия се промениха по някакъв начин през последните няколко години, предвид избирането и преизбирането за президент на Бразилия на г-жа Дилма Русеф, известна с българските си корени? 

България не беше много добре позната в Бразилия и фактът, че г-жа Дилма Русеф беше избрана преди четири години, а сега и преизбрана за втори мандат, постави по някакъв начин станата ви на картата на Бразилия. Нашият президент е много щастлива с българските си корени. Нейният баща е роден в Габрово. Когато пристигна в България, по време на първия си мандат през 2011г., заедно с група министри, първо посети столицата, а след това бащиния си роден град, за да се срещне с роднини. Това беше една от първите ѝ визити като президент на Бразилия. Посещението, разбира се, спомогна за още по-голямото сближаване на нашите две страни. Опитваме се да развиваме същия темп на двустранна търговия, като в миналото, но е трудно, особено за определни продукти, например месо, поради регулациите на България като държава членка на ЕС. 

По-рано тази година Бразилия бе домакин на едно от най-внушителните спортни събития – Световното първенство по футбол 2014. Успяхте ли да се наслаждавате на живо на някой от мачовете? 

Не. В действителност бях поканен от БНТ, тук в София, на откриването и първата среща от първенството между Бразилия и Хърватска. Бях особено щастлив, защото Бразилия победи. Хората все ме питаха дали Бразилия ще спечели световната купа, но аз, от самото начало бях скептичен. Според мен, най-важното нещо беше не какво се случва на терена, а извън него. За бразилското правителство беше изключително голямо предизвикателство да организира такъв внушителен международен спортен форум. Независимо, че събитията на терена не се стекоха по най-добрия възможен начин за бразилския отбор и че загубихме турнира, извън стадионите всичко по отношение на огромната организация и логистиката, премина добре и успешно. Уличните протести, придружаващи събитието, са част от демокрацията и не можем да ги отречем, исканията на народа са напълно основателни. 
През 2016г. година предстои още едно внушително събитие – Олимпийските игри. Отново трябва да докажем, че Бразилия е способна да организира събитието по подобаващ начин. 

Искате ли да отправите кратко послание към българския народ? 

Вярвам, че трябва да сте много щастливи, че живеете в страна като България. Вие имате всичко – хубава природа, огромен потенциал в сферата на туризма, който трябва да се развие още повече. Човек може да отиде на ски, на красивото черноморие или на важни културни забележителност. България е една от страните в Европа, с най-много и разнообразни минерални извори. Славите се с хубава кухня, прекрасно вино и т.н. По мое мнение, трябва да рекламирате повече в страни като Бразилия. Убеден съм, че бразилците ще са щастливи да посетят в България и да се насладят на здравословните и СПА процедури. Вашите красиви ски курорти са няколко пъти по-евтини от останалите в Европа. България не е по-различна в това отношение от другите европейски страни, които съм посещавал. Вървите в правилна посока, след влизането ви в ЕС през 2007г. и въпреки че политиците са трудно контролируеми, имате всички предпоставки да осъществите напредък и да се превърнете в една от средноразвитите страни в Европейския съюз. 

За мен е истинско удоволствие да живея в страната ви и ценя истински българския народ. 

Добави с коментара

You have already added 0 property

Login

Register

Login Account

6 или повече символа, букви или цифри. Трябва да има поне 1 число.

Невалиден email.